Categorie: uitzonderlijk open

Woon of werk jij in een fantastische erfgoedlocatie? Wat een voorrecht om elke dag opnieuw te kunnen genieten van zo’n uniek kader! 

Erfgoed dat anders nooit toegankelijk is, wekt nieuwsgierigheid op bij het grote publiek. Ook jij kan jouw erfgoed uitzonderlijk openstellen op Open Monumentendag. 

Praktische tips bij het openstellen van exclusieve locaties

Verzekeringen

Een ongeluk is snel gebeurd. Het is dus van groot belang om goed verzekerd te zijn. Goed om te weten is dat lokale organisatoren niet automatisch door Herita verzekerd worden, maar zelf instaan voor een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid die hen als organisator en hun bezoekers beschermt tegen ongevallen en schade. Dergelijke dekking kan in verschillende polissen vervat zitten (gewone burgerrechtelijke aansprakelijkheidspolis, evenementenpolis,…). Neem dus tijdig contact op met je verzekeringsmakelaar. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Privéwoningen

Privé-eigenaars twijfelen vaak om hun woning open te stellen, omdat ze het een risico vinden veel bezoekers in hun woning te ontvangen. Om het risico te beperken, kan je volgende maatregelen treffen:

  • maak een vast parcours zodat bezoekers allemaal in dezelfde richting lopen
  • stel je woning slechts gedeeltelijk open, vb. enkel de begane grond
  • berg kostbare stukken veilig op
  • beperk bezoekersstromen door ze enkel in kleine groepjes (vb. max 20 personen) toe te laten
  • laat bezoekers enkel o.l.v. een gids toe in de woning
  • werk met reservaties en vraag daarbij naam en contactgegevens

Maar ook hier geldt dezelfde gouden regel: neem voor alle zekerheid contact op met je verzekeringsmakelaar. Hij of zij kan je het best met de nodige raad en daad bijstaan.

En dan nog dit

In al die jaren is er nog nooit iets ernstigs gebeurd. Het publiek van Open Monumentendag is een bijzonder publiek dat veel respect heeft voor erfgoed en de mensen die er zorg voor dragen. Ontvang ze met open armen en je zal versteld staan van hun positieve reacties.

Inspiratie van mede-organisatoren

Uit het kenniscentrum van Herita