Nieuwe vredesklokken

Omschrijving

Sinds 2003 werken een aantal partners samen aan de toekomst van deze prachtplek, waarvan het verhaal bijna 900 geleden begon. Respect voor het historische karakter en de geest van het domein, oog voor hedendaags gebruik: dat is in het kort de basisfilosofie.

Concreet blijft de abdij een openruimtegebied waar groen, rust en zachte recreatie belangrijk zijn. De typische structuur van de site wordt bewaard: de toegangsdreef met de poorten, het neerhof, de abdij met haar kerk, de tuinen, vijvers, boomgaarden, akkers en weiden. En nieuwe functies passen bij de oude abdij. Die beleefde haar hoogtepunt in de tweede helft van de 17de en begin 18de eeuw. Wat we er nu zien, dateert grotendeels uit die tijd.

Een nieuwe oude beiaard!
De abdij blijft tijdens WOI van oorlogsschade bespaard. De kunstcollecties van de abdij lijden wel schade:meer dan 300 manuscripten en honderden oude drukken die in 1828 door de paters verkocht zijn aan de universiteitsbibliotheek in de Hallen, blijven in de brand. De beiaard van de abdij die in de 19de eeuw verhuist naar de Sint-Pieterskerk wordt op 25 augustus 1914 volledig verwoest. The Broken Bells of Flanders wordt dan een wereldwijd begrip.

Momenteel wordt de beiaard die dateert uit 1730 met zijn veertig klokken gereconstrueerd, de allereerste reconstructie van een historische beiaard in België. Dat wordt mee mogelijk gemaakt dankzij fondsenwerving. De eerste donateur was de Duitse stad Neuss. Soldaten uit Neuss waren mee verantwoordelijk voor wat er in Leuven is gebeurd, ontdekte de stadsarchivaris. De twee steden besloten daarom nu tot deze mooie culturele samenwerking.

Het is op Open Monumentendag nog net iets te vroeg, maar het verdient wel al een notitie-met-stip in je agenda: op 11 november 2018 wordt in de abdij de nieuwe vredesbeiaard ingehuldigd en wordt de wederopbouw van Leuven als het ware voltooid.

rondleiding om 14.00 uur voor maximum 20 personen – in het Nederlands en het Engels – reserveren verplicht tel. 016 40 01 51 of op info@abdijvanpark.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toevoegen aan favorieten

Adres

PARCUM, Abdij van park 7, 3000 Leuven

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar

Reservatie

E-mail: info@abdijvanpark.be
Periode: van 01/07/2018 tot 01/09/2018

Contact

E-mail: info@abdijvanpark.be