Molen van Rotselaar

Toevoegen aan favorieten

Adres

Molen van Rotselaar, Molenstraat 2, 3110 Rotselaar

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar

Prijs

gratis Basistarief: 0,00 €

Contact

E-mail: info@molenvanrotselaar
Telefoon: 0486392212, https://www.molenvanrotselaar.be/contacteer-ons

Categorieën

Industrieel erfgoed

Omschrijving

De Molen van Rotselaar heeft een eeuwenlange geschiedenis en is beschermd als monument omwille van zijn industrieel-archeologische waarde. Beide maalprocessen – koud op stenen en warm met cilindermolens – zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. Dat is vrij uniek in Vlaanderen. De oudste vermelding van de molen dateert al van 1217.

In de loop van de tijd werd het gebouw aangepast aan de nieuwe evoluties en behoeftes. Er kwamen gebouwen bij voor allerlei functies. Sindsdien werd het molencomplex verschillende keren grondig gerenoveerd, in 1573, 1664, 1777, 1902 en nu door Ecopower. De meest recente restauratie biedt ruimte voor hedendaagse functies.

De diverse gebouwen – stallen, opslagruimtes, bedrijfsruimtes – worden vandaag voornamelijk gebruikt als woonruimte en voor elektriciteitsproductie. Daarnaast is er nog het bakhuis en ruimtes in de silo die ruimte bieden voor gemeenschappelijke activiteiten van de bewoners en niet-bewoners. De elektriciteitsproductie is in handen van Ecopower cvba, een hernieuwbare-energiecoöperatie met 50.000 leden in Vlaanderen en met een productiepark dat naast waterkracht ook zonne- en windenergie omvat.

Alle Ecopower-leden zijn rechtstreeks mede-eigenaar van de installaties. De waterturbine dateert van 1902 en werd ook gerestaureerd. De waterkracht levend houden en aanwenden is een belangrijke doelstelling van dit project. De installatie produceert nu jaarlijks ongeveer 500.000 kWh, genoeg voor ongeveer 200 Ecopower-gezinnen.

De site wordt bewoond met negen huishoudens die heel veel delen. De zorg voor de tuin bijvoorbeeld, met een maandelijkse werkdag. Afspraken worden op een maandelijkse ‘molenvergadering’ gemaakt. Auto’s en wasmachines worden ook gedeeld net zoals de zorg voor de kinderen.

Op zondag 10 september zijn er permanent rondleidingen in de Molen van Rotselaar. Je kan ook iets drinken.

Bron: UiTinVlaanderen.be