Marcus Probius Burrus revisited - Openingsfeest archeologisch park 'de drie tumuli'

Omschrijving

De drie tumuli
Ten oosten van de Romeinse vicus van Tienen in het gehucht Grimde bevinden zich drie monumentale grafheuvels. Ze werden aangelegd langs de Romeinse weg van Keulen naar Boulogne en vormen de enige bovengronds bewaarde overblijfselen uit het Romeinse verleden van de stad.

Onder een van de drie grafheuvels werden onder meer een prachtige gouden ring en een camee met het portret van de jonge keizer Augustus aangetroffen. De derde heuvel bevatte een gouden staafje met vermelding: 'M(arcvs) PROBIVS BVRRVS'. Het is mogelijk de naam van de overledene die hier met grote eer begraven lag.

In 2006 namen de drie tumuli van Grimde deel aan de door de televisiezender Canvas georganiseerde Monumentenstrijd. Zij eindigden als laureaat van de provincie Vlaams-Brabant. Dit vormde de start van een restauratieproject dat tijdens de Open Monumentendag met glans afgesloten wordt.

Rondleidingen
Deze duren 45 minuten. Ze starten om het uur om 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur. Telkens staan drie gidsen klaar. Reservaties zijn niet nodig.
Tijdens de rondleidingen wordt naast het historische aspect ook de wordingsgeschiedenis van het huidige archeologische park en de filosofie die hieraan ten gronde ligt naar voren gebracht.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar

Contact

Telefoon: 016 80 56 66, 016 80 57 38, 016 80 56 65