Leuven in het wereldnieuws

Omschrijving

De deels 14de-eeuwse universiteitshal met haar 18de-eeuwse bibliotheekvleugel valt eind augustus 1914 ten prooi aan de grote brand van Leuven. De bibliotheek wordt tot as herleid. Zowat 300.000 boeken, incunabelen en unieke manuscripten zijn verloren. De catastrofe krijgt grote internationale weerklank: dit was hét symbool van de barbaarse Duitse oorlogsterreur.

Wat voorafging
De Hallen zijn doorheen de geschiedenis van Leuven een zenuwcentrum voor de stad door de lakennijverheid en de universiteit die er zich huisvest. De gotische lakenhal wordt vanaf 1317 gebouwd voor de lakenweversgilde. Maar al vanaf 1350 slabakt de lakennijverheid en wordt het gebouw te groot. Kort na haar oprichting in 1425 krijgt de universiteit de vleugel aan de Krakenstraat ter beschikking en in 1679 de hele hal. Van toen dateert de barokke eerste verdieping. In 1723 wordt aan de Oude Markt een classicistische vleugel aangebouwd: deze Regavleugel huisvestte de universiteitsbibliotheek. Tot 1914.

Wederopbouw
Na de brand staan nog slechts de gevels overeind, en een deel van de arcades. Al tijdens de oorlog grijpt men de kans om een bouwhistorisch onderzoek uit te voeren; dat kan ‘dankzij’ de kaalslag in de omgeving. Na de oorlog wordt er gekozen voor een reconstructie van de toestand vóór de brand met moderne middelen, zoals (verborgen) gewapend beton. De bibliotheek verhuist naar een nieuwbouw op het Mgr. Ladeuzeplein, de hal wordt een museum en de Regavleugel krijgt administratieve functies. Architect is Maurice Antoine Van Ysendyck. Na veel discussies worden de gebouwen op 28 juni 1927 ingewijd. In 1944 brengen bombardementen opnieuw schade aan. Een echte restauratie komt er pas in de jaren 1970. De liftkoker in het trappenhuis en de realisatie van een nieuwbouw op de binnenplaats aan de Zeelstraat dateren van 2007 en zijn een ontwerp van het architectenbureau Bogdan-Van Broeck. De Lakenhal is nog steeds het hart van de universiteit.

Vrije toegang van 10.00 tot 18.00 uur – rondleidingen om het half uur voor maximum 25 personen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toevoegen aan favorieten

Adres

Universiteitshal, Naamsestraat 22, 3000 Leuven

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar

Contact

Telefoon: 016 27 22 56