De Antwerpse droogdokken

Omschrijving

Op de rafelige breuklijn tussen stad en haven ligt een ruw en roestig gebied. De plek ademt havengeschiedenis. Negen historische droogdokken - waarvan drie uit 1863, drie uit 1878 en drie uit 1930 - , twee werkhuizen voor scheepsherstellers van AWN, een als monument beschermd oud pomphuis uit 1861-1863 (herbouwd in 1895) …

Tot begin 2018 werd hier hard gewerkt. Schepen kwamen en gingen voor herstelling in een droogdok. Maar het werken - aan historische schepen - wordt zonder onderbreking verdergezet. De collectie schepen van het MAS verhuisde van de Scheldekaaien naar een veilig onderkomen op het terrein. Achter de schermen worden ze gekoesterd en onderhouden. De schooltsjalk De Gerlache is aangemeerd in dok 3 en in dok 4 ligt het lichtschip Westhinder 3 op het droge.

De site huisvest ook STORMKOP, een splinternieuwe, avontuurlijke speel-, droom- en doeplek met focus op 6 tot 12 jarigen, waar ook hun familieleden, vrienden en andere geïnteresseerden welkom zijn.

Programma Open Monumentendag

11, 12, 13, 14, 15 en 16 uur
Een zwerftocht langs en in de dokken en het pomphuis: gegidste rondleiding
Duur: 1,5 uur
Max. 20 personen
Gratis, vooraf inschrijven via mas@stad.antwerpen.be
Opgelet: de route loopt over ruw industrieel terrein, en is niet rolstoeltoegankelijk. Voorzie stevig schoeisel!

doorlopend van 10 tot 18 uur
Bezoek lichtschip Westhinder 3
Het lichtschip West-Hinder was een baken om de gelijknamige zandbank in de Noordzee, 18 zeemijl ten noordwesten van Nieuwpoort te markeren. Daarom heeft het schip een vuurtoren, een enorme misthoorn en een radiobaken voor plaatsbepaling. Een lichtschip was non-stop bemand met negen bemanningsleden.

Vanaf 1864 voorzag de Belgische staat een lichtschip op deze plek. Dit lichtschip behoorde tot de derde en laatste generatie van de Belgische lichtschepen. De West-Hinder 3 is het laatste van deze schepen dat nog helemaal intact is.

De radiokamer aan boord wordt bemand door OSA, een vereniging radioamateurs uit het Antwerpse, opgericht in 1935. Vanop het lichtschip zenden ze wereldwijd uit onder de roepnaam ON9BD: van heel Europa tot in Kazakstan, van Turkije tot in de USA en Columbia.

10.30 uur
Onthulling stadsgedicht Maud Vanhauwaert
Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert presenteert een nieuw stadsgedicht dat ze schreef voor de Droogdokkensite, waarvan een regel op het hoofdgebouw van AWN wordt aangebracht, in een ontwerp van Jelle Jespers. Maak exclusief de feestelijke onthulling mee.
I.s.m. Antwerpen Boekenstad en STORMKOP

13 en 15 uur
Performance Maud Vanhauwaert
De droogdokken zijn een prachtige site waar water en wind samenkomen. De dokken en de Schelde, de open lucht, de kaaien. Maud Vanhauwaert struint in haar performance door stadsgedichten van haar voorgangers die geïnspireerd zijn door de stroom die door onze stad vloeit en wat die allemaal meebrengt.
Duur: 15 minuten
Max: 50 personen

STORMKOP is van de partij met spannende expedities voor families en kinderen.

Van 11 tot 16 uur
Brunch en expeditie
Kom met je voltallige kroost brunchen en luister mee naar de verhalen van de zee. Na een brunch vol zoute en zoete lekkernijen ga je samen op expeditie. Maar wees gerust: het is er veilig en aangenaam vertoeven.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en volwassenen
18 euro per volwassene, 8 euro per kind tussen 6 en 16 jaar, jonge kinderen eten gratis mee.

Schrijf je vooraf in voor de monumentale brunch: https://www.stormkop.be/familieatelier-en-brunch-op-zondag

13, 15 en 17 uur
Spannende verhalen in de buik van het schip De Gerlache
Nestel je in een van de kooien in het ruim van de tsjalk en laat je meevoeren.
Duur: 30 minuten
Max: 16 personen
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en volwassenen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toevoegen aan favorieten

Adres

Droogdokkensite, Droogdokkenweg , 2000 Antwerpen

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar

Reservatie

E-mail: mas@stad.antwerpen.be

Contact

E-mail: mas@stad.antwerpen.be