Bezoek de Askoy II, een uniek stuk varend erfgoed!

Omschrijving

De Askoy II werd in 1960 gebouwd op de Antwerpse werf Van de Voorde. Askoy is de naam van een eiland voor de Noorse kust, vlakbij de havenstad Bergen. De Askoy II is één van de grootste stalen zeiljachten gebouwd in België na de Tweede Wereldoorlog.

Het zeiljacht werd in opdracht van Hugo Van Kuyck (1902-1975) gebouwd. Van Kuyck werkte als burgerlijk ingenieur bouwkunde bij Victor Horta. Van Kuyck tekende zelf de eerste schetsen voor het ontwerp van de Askoy II, die vervolgens door Raymond Derkinderen werden uitgewerkt.

In 1974 kocht Jacques Brel de Askoy II en zeilde ermee naar de Markiezenarchipel in de Stille Oceaan. Daarna verkocht hij de Askoy II alweer in 1976. Het schip werd nadien meerdere keren verkocht tot het in 1994 voor de kust van Nieuw Zeeland in een storm terecht kwam en strandde op Baylys Beach (bij Dargaville).

Enkele zeilfanaten en fans van Jacques Brel richtten in 2004 de vzw Save Askoy II op, met de intentie om het wrak terug in België te krijgen en het schip in volle glorie te herstellen. In 2004 kreeg de vzw de eigendomsrechten van het schip van de vorige eigenaar. Het wrak werd in december 2007 opgegraven op strand van Baylys Beach en kwam in mei 2008 in België aan.

Doorlopend te bezoeken. Permanente begeleiding.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toevoegen aan favorieten

Adres

Askoy II, Lanceloot Blondeellaan 21C, 8380 Zeebrugge (Brugge)

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar

Organisatie

Save Askoy II

Contact

Telefoon: 0475/91 80 97