Architectenwoning Jozef Schellekens

Omschrijving

Jozef Schellekens (1909-1963) groeide op in Turnhout en studeerde architectuur aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen met andere iconen uit de architectuurgeschiedenis zoals Renaat Braem, bekend van onder meer de Oudaan, en Léon Stynen die we kennen van bijvoorbeeld deSingel. In de zomer van 1933 studeerde hij af als eerste van de klas.

Twee jaar later bouwde hij samen met een vriend de dubbelwoning aan de Steenweg op Mol in Turnhout. Zijn ontwerp was toen erg gedurfd en het gebouw geldt nog steeds als het icoon voor modernistische architectuur in de Kempen. De dubbelwoning bestaat uit twee volumes van telkens twee bouwlagen onder een plat dak, die elkaar ontmoeten in een L-vorm. Voor de gevel gebruikte Schellekens kubistische baksteenvolumes. Opvallend zijn de karakteristieke raampartijen in metalen schrijnwerk.

Niet alleen de buitenkant maar ook het interieur werd als monument beschermd. Beide woningen hebben een andere plattegrond, met ruimtes die verschillen in grootte, oriëntatie, hoogte en belichting. De kamers hebben een sobere aankleding. In zijn woning bracht Schellekens, die in zijn vrije tijd ook schilderde en tekende, een aantal muurschilderingen aan.

In 1937 werd Jozef Schellekens benoemd tot provinciaal architect voor het Arrondissement Turnhout. In die functie ontwierp hij veel openbare gebouwen, zoals het openluchttheater van het Rivierenhof in Deurne en het strandgebouw aan de zwemvijver van het zilvermeer in Mol.

Rondleidingen starten om 10u, 11u, 13u, 14u, 15u, 16u en 17u (maximaal aantal deelnemers per rondleiding: 25).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toevoegen aan favorieten

Adres

Woning Jozef Schellekens, Steenweg op Mol 66, 2300 Turnhout

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar