Zwartzustersklooster: over ziekenzorg, begraven... en een Duitse trompetter
De zwartzusters speelden altijd een belangrijke rol in de Lierse ziekenzorg en de begrafenispraktijk. Ontdek tijdens "En route - De laatste reis" het opmerkelijke verhaal achter een grafsteen van een Duitse trompetter in dienst van de Engelse koning.
stad Lier en stuurgroep OMD, in samenwerking met Gidsenbond Argus en Toerisme Pastoraal
Op het einde van de 14de eeuw schenkt een rijke burger van Lier een grote woning naast het Sint-Gummaruskerkhof aan een aantal zusters. Rond 1450 gaan ze leven volgens de regel van Sint-Augustinus. Dat zorgt ervoor dat ze voortaan door het leven gaan als de zwartzusters. Deze zusters spelen een belangrijke rol in de ziekenzorg en de begrafenispraktijk in Lier. Ze staan de stervenden bij en doen ook aan thuiszorg. Als een vrouw overlijdt, wassen ze het lichaam, kleden ze de overledene en baren ze het lijk (thuis) op. In ruil daarvoor krijgen ze de lakens en het slaapkleed van de overledene.
Het huidige (klooster)gebouw dateert uit de 19de eeuw. Tussen 1863 en 1868 wordt het bestaande complex volledig heropgebouwd onder leiding van de Lierse architect Jacobus Van Ockeleyen. Een gedenksteen in de tuingevel herinnert nog aan de eerstesteenlegging. De kapel wordt pas in 1882 heropgebouwd en in 1952 volgt nog een nieuwbouwvleugel langs de Volmolenstraat. De Zwartzusters verkopen in 2008 hun klooster aan stad Lier. In 2015 openen de deuren van jeugdhotel BedMuzet. In 2020-2023 wordt het complex omgebouwd tot een polyvalent gebouw: campus Zwartzusters.
Op de eerste verdieping werd een opmerkelijk grafmonument in de muur verwerkt. Ontdek er het verhaal van de trompetter…
Passeer buiten zeker ook even langs het paviljoentje met Lourdesgrot. Voor de deur liggen nog twee grafzerken, waaronder een van een zwartzuster.
Praktisch
In het kader van "En route - de laatste reis"