Ga verder naar de inhoud

Word molenaar voor 1 dag!

Verhalen over en rond de maalderij Six in Reningelst.

Vrij bezoek
Industrieel erfgoed
Dit is een activiteit van

Atelier Hortense.

Het verhaal van de oude maalderij.

Benieuwd naar de geschiedenis van dit atelier? 

Het begint in de Eerste Wereldoorlog. Camiel Six en Hortense, de grootouders van Greet, vluchten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk. Wanneer ze in 1919 terugkeren, is hun boerderij in Loker volledig vernield. Grootvader Camiel begint een maalderij in Reningelst. Hij plet lijnzaadkoeken en maalt graan tot veevoeder. Camiel wordt ziek, vader Firmin zet de zaak verder. Tot in de jaren ’85, dan gaat Firmin op pensioen en wordt er niet meer gemalen.

In 2015 start Greet met haar taartatelier. Toen nog in haar eigen woning, een aangrenzend pand, net naast de maalderij. “We besloten om de maalderij, die in verval raakte, te verbouwen en te renoveren. De werken startten in 2016 en in 2019 zijn we verhuisd. Dat maakt ons koffie- en eethuis zo bijzonder. Je eet en drinkt tussen artisanale machines, in een industriële, maar toch heel warme en gemoedelijke omgeving.”

Gids Patrick neemt je tijdens een rondleiding in de maalderij en aanpalende boerderij van de familie mee. Dieter en Emiel laten de grote Blackstone dieselmotor uit 1946 weer ronken.

Er zijn 4 rondleidingen, inschrijven is noodzakelijk. Voor de veiligheid worden een maximum aantal inschrijvingen per groep aangehouden.


Praktisch

Indien slecht weer, aangepast schoeisel voor buiten.

10 september 2023
10:00 - 11:00
13:00 - 14:00
14:30 - 15:30
16:00 - 17:00
Reservatie verplicht
Klik hier om te reserveren