Ga verder naar de inhoud

Unieke inkijk op de Stassano-site

Ontdek de kleurrijke geschiedenis van de Oude Melkfabriek!

Vrij bezoek
Dit is een activiteit van

Werkgroep ELS, in samenwerking met Stad Eeklo, CM Eeklo en IOED Meetjesland

Open Monumentendag is het uitgelezen moment om bezoekers mee te nemen doorheen de geschiedenis van de Stassano-site en een blik te werpen op de toekomst ervan. 

In 1937 vestigde de zuivelfabriek zich op de gronden van de voormalige leerlooierij Vermast. De gebouwen die nu zichtbaar zijn dateren uit de jaren 1950. Ontwerper van dienst was de Eeklose architect Karel Van Cauwenberghe.

Vanuit de fabriek in de Raamstraat werd Stassano-Stabilac melk verdeeld over het gehele Meetjesland. Dit duurde tot 1990, waarna het complex werd overgekocht door de Stad Eeklo. Deze verkocht op zijn beurt een deel aan de CM en een ander werd voorbehouden voor wooneenheden.

Stéphane Beel verbouwde het complex van de CM met respect voor de historische waarden van het geheel. De renovatie en herbestemming gebeurde tussen 1993 en 1996.

Ondertussen werkt de Stad aan een heus onthardingsplan, dit in samenwerking met de buurt. In de toekomst wordt deze site een groene long in de stad en een aangename buurt voor de bewoners. 

Praktisch

Er wordt een dagvullend programma voorzien waarbij zeker een rustpauze ingelast kan worden in onze erfgoedbar. Er staan standjes van alle organisatoren en we kijken alvast uit naar een fijn gesprek ter plaatse.

  • 8u30-10u00: workshop meditatie en gezond ontbijt CM (inschrijven)
  • 10u30-12u00: aperitieflezing Open Monumentendag (geschiedenis, reconversie en toekomst van de site) - inschrijving verplicht!
  • 15u00-16u30: workshop yoga CM (inschrijven)
  • Begeleide rondleidingen: 13u30, 14u00, 14u30, 15u00, 15u30, 16u00, 16u30, 17u00

Te laat? Geen nood, vrije toegang is mogelijk op de site en de inkomhal van het CM-gebouw. We voorzien ook brochures en infoborden met historische informatie.