Ga verder naar de inhoud

Gegidst bezoek Sint-Hermescrypte

Volg een pelgrimstocht in de gerenoveerde Sint-Hermescrypte

Vrij bezoek
Religieus erfgoed
Visit Ronse

Op 2 februari 2019 werd de collegiale kerk verheven tot 'Basilica minor' of 'kleinere basiliek', een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis: aanwezigheid van de relieken van de heilige Hermes (sedert 6 juli 860) en de Fiertelommegang die sinds 1090 gehouden wordt waarbij de relieken rond de stad worden gedragen.

De monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturale pronkstuk van de stad. De essentiële elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput en de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar. In de crypte kon een pelgrim genezing vragen door tussenkomst van Sint-Hermes.

Sinds 2020 is er heel wat bedrijvigheid in en rond de basiliek. De volledige site ondergaat een serieuze make-over, de laatste restauratiefase begint in 2023. Gedurende de werken zal een deel van de Sint-Hermesbasiliek bezocht kunnen worden. Hou even halt bij het schrijn waarin de relieken van de patroonheilige Hermes worden bewaard in de zuidelijke Sint-Hermeskapel naast het hoofdaltaar. Boven het schrijn staat een levensgroot ruiterstandbeeld van Sint-Hermes. Het meest eigenaardige is de houten balk met haken. Het is te zien als je met je rug naar het schijn staat. Krankzinnigen werden hier, na het baden in de crypte, een hele nacht vastgebonden in het aanschijn van het schrijn.

Geniet tijdens Open Monumentendag in de gerestaureerde en impressionante crypte van de serene sfeer en ervaar de unieke kracht van dit bedevaartsoord. Gedurende de hele dag zal er gegidst worden.

Toegankelijkheid

Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

10 september 2023
10:00 - 18:00
Sint-Hermescrypte
Sint-Hermesstraat
9600 Ronse