Rondleiding in voormalig Oratorianenklooster
Ontdek de geschiedenis van het voormalige Oratorianenklooster onder begeleiding van architectenbureau Steenmeijer. Leer meer over de rol van het barokke klooster en bezoek de westvleugel en het poortgebouw, de enige restanten van het klooster.
provincie Vlaams-Brabant, dienst erfgoed (Monumentenwacht), stad Scherpenheuvel-Zichem, IOED De Merode en kerkfabriek Scherpenheuvel.
In 1624 richtte pastoor Bouckaert, met steun van de aartshertogen Albrecht en Isabella, het Oratorianenklooster op als onderdeel van de organisatie van de vele bedevaarders. Dit barokke kloostergebouw verrees achter de basiliek. In latere fase werd het klooster verbonden met de sacristie van de kerk via een gewelfde galerij, de zogenaamde Barokgang. Eind 18de eeuw kwam er een einde aan de activiteiten van de Oratorianen door de Franse Revolutie. Het kloostergebouw, dat later deels verwoest werd, fungeerde meer dan een eeuw als pachthoeve. Vandaag de dag resteren slechts de westvleugel en het poortgebouw.
Architectenbureau Steenmeijer heeft de restanten bestudeerd en onderzocht.
Toegankelijkheid
Op het traject zijn meerdere trappen, waardoor deze rondleiding niet toegankelijk is voor mindervaliden of rolstoelgebruikers.
Praktisch
De rondleiding neemt je mee langs de Barokgang naar de westvleugel en het poortgebouw van het Oratorianenklooster. Er zijn meerdere trappen op deze tour.
Isabelleplein 18
3270 Scherpenheuvel