Ga verder naar de inhoud

Project Charles Pil

Precies 75 jaar geleden overleed architect Charles Pil (1867-1949). Project Pil bestaat uit een tentoonstelling, zoektocht voor gezinnen, podcast én begeleide wandeling om de erfenis van de architect in Nieuwpoort terug tot leven te brengen.

Vrij bezoek

Precies 75 jaar geleden overleed architect Charles Pil (1867-1949). Als een van de meest vruchtbare bouwmeesters van West-Vlaanderen heeft Pil een onuitwisbare stempel gedrukt op de architecturale erfenis van de late 19e en vroege 20e eeuw. In deze tentoonstelling kom je alles te weten over Charles Pil’s leven, de kunststromingen waarbinnen hij zijn projecten uitwerkte en ook zijn samenwerking met Henri Carbon. Daarbij komt ook nog de extra fototentoonstelling waar fotografen hun blik op Pil’s gevels en gebouwen met jou willen delen en een podcast waarin we in gesprek gaan met experten en bewoners van enkele panden.

24 AUG – 18 SEPT | Expo in Sint-Bernarduscollege, Nieuwpoortwoensdagnamiddag van 14 tot 18 uur, zaterdag & zondag: 10 tot 12 & 14 tot 18 uur, vrijdagmorgen: op afspraak via stedelijke website (online inschrijven). In Nieuwpoort krijg je, naast de tentoonstelling Charles Pil 1867-1949, ook een selectie van kunstzinnige collages te zien. Deze collages zijn geïnspireerd op de architectuur van Pil en zijn gemaakt door leerlingen van het Sint-Bernarduscollege tijdens de lessen plastische opvoeding.

8 SEPT | OPEN MONUMENTENDAG – 10 & 14 uur: Gidsbeurt over de wederopbouwarchitectuur in de Nieuwpoortse binnenstad en bezoek aan de tentoonstelling. Inschrijven (verplicht, beperkte plaatsen) vanaf 8 augustus, via cultuur@nieuwpoort.be of T058 79 50 00

ZOEKTOCHT NIEUWPOORT langs gebouwen in de binnenstad gericht op gezinnen. Haal jouw zoektocht op in het stadhuis op het Marktplein, in de tentoonstelling over Charles Pil of download het formulier online.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 24 augustus tot 15 september in het Sint-Bernarduscollege en is open op woensdagnamiddag ( 14 tot 18 uur) en tijdens de weekends (10 - 12 uur & 14 - 18 uur).

De gidsbeurt vindt enkel plaats op Open Monumentendag om 10 uur en 14 uur. De gidsbeurt richt zich op wederopbouwarchitectuur in de binnenstad en focust op de gebouwen van Charles Pil. Vertrek en einde van de begeleide tour is voorzien in de expo in het Sint-Bernarduscollege. Voor de gidsbeurt is reservatie verplicht !!

Bij deze expo hoort een leuke zoektocht voor gezinnen, verkrijgbaar online en bij dienst toerisme, stadhuis.