Ga verder naar de inhoud

Over paardenfokkerijen en dorpsschooltjes (tentoonstelling)

Kom meer te weten over de vele paardenfokkerijen, die er vroeger in Stalhille waren en die het polderdorp van heinde en verre bekend maakten. En ontdek de geschiedenis van het onderwijs in Stalhille (de gemeenteschool uit 1874, de schoolstrijd, ...)

Rondleiding
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

Werkgroep Erfgoedcel (Jabbeke), in samenwerking met Dienst Cultuur en Gemeentearchief Jabbeke.

Werkgroep Erfgoedcel (Jabbeke)

De gemeenteschool van Stalhille ging ter ziele door de concurrentie met de vrije aangenomen school en werd later omgevormd tot gemeenschapszaal.

De paardenfokkerij van het zware Belgische Trekpaard werd het meest belichaamd door de familie Simoens. Ook de familie Vanden Broecke speelde hierin ook een grote rol, maar kende toch niet dezelfde wereldfaam.

De gelegenheidstentoonstelling waarin beide onderwerpen worden belicht, vindt plaats in de beschermde kerk van Stalhille, die op Open Monumentendag ook kan worden bezocht. Gidsen van de Werkgroep Erfgoedcel staan ter beschikking van de bezoekers om een woordje uitleg te geven over de tentoonstelling en over de geschiedenis van de kerk en zijn talrijke kunstschatten.

Toegankelijkheid

Tentoonstelling gaat door in parochiekerk van Stalhille dat vlot toegankelijk is voor rolstoelgebruikers (geen niveauverschillen te overbruggen).

Praktisch

Brochure (gratis) verkrijgbaar op de tentoonstelling