Ga verder naar de inhoud

Open Monumentendag kloosterkerk - La Fontainerefter - Mariarefter

Bezinnen in een lichtrijke kloosterkerk, voeding voor de ziel met wijsheden uit bekende fabels in de La Fontainerefter en Mariale devotie in de Mariarefter

Vrij bezoek
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

het Sint-Ursula-Instituut en vzw Wintertuin in samenwerking met gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver

Paul Jordens

Bezoek de heldere, neogotische kloosterkerk, waarbij architect Careels zich inspireerde op de Sint-Gummaruskerk van Lier. Vroeg gebruik van (verborgen) beton waardoor de kerk op korte tijd werd gebouwd in 1909-1910. Verrassend interieur met triforium, gebrandschilderde glasramen, marmeren altaar met Sint-Ursulabeeld en kerststal door Bruno Gerrits.

In de La Fontainerefter bleef het origineel meubilair bewaard. Generaties leerlingen maakten kennis met de fabels van La Fontaine, afgebeeld op de 19 wandschilderingen van Walgrave. 

In de Mariarefter (1923) speelt de Mariale devotie de hoofdrol, met het centrale beeld van Maria Onbevlekt en 15 wandschilderingen van Mariaoorden in binnen- en buitenland.Toegankelijkheid

Kloosterkerk : eerste verdieping (trap)

La Fontainerefter, Mariarefter, speelplaats 1ste graad : gelijkvloers

Praktisch

Geniet van een drankje en een hapje op de onlangs gerenoveerde en opnieuw van groen voorziene speelplaats van de eerste graad tussen de monumentale gebouwen.

Opgelet : de beroemde wintertuin in art nouveau is in restauratie en daarom uitzonderlijk niet geopend tijdens Open Monumentendag.

10 september 2023
10:00 - 18:00
Instituut van de Ursulinen
Bosstraat 9
2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver