Ga verder naar de inhoud

Open Monumentendag Sint-Martinuskerk Melsbroek
Met
als slogan ‘Met Hart en Ziel’ focussen we ons tijdens de 35ste
editie van open Monumentendag op de onbekende en unieke schatten in en rond de
Sint-Martinuskerk in Melsbroek.

 

Vrij bezoek
Religieus erfgoed

Met als slogan ‘Met Hart en Ziel’ focussen we ons tijdens de 35ste editie van open Monumentendag op de onbekende en unieke schatten in en rond de Sint-Martinuskerk in Melsbroek.

Onze aandacht gaat in het bijzonder naar de drie reliekkasten die de kerk rijk is. Deze relieken zijn vooral afkomstig van de heilige Ursula met haar 11.000 maagden. We kennen de besloten hofjes van Mechelen, maar deze relieken zijn zeker ook een unicum in Vlaanderen. Met beeld en verhaal volgen we de levensweg van de heilige Ursula tot en met haar verrassend levenseinde. Tevens tonen we aan hoe belangrijk de afgelopen eeuwen relieken waren voor de Kerk en voor onze voorouders. Verder in de kerk tonen de gidsen Daan Vanderhulst en Christine Bruylants nog heel wat bezienswaardigheden die de kerk rijk is.

Naast dit gebeuren in de kerk willen onze gidsen Bavo van Olmen, Etienne Dewinter en Jean-Paul Dierickx de bezoekers, de heemkundige weetjes in de nabije omgeving van de kerk niet onthouden. Zo worden onder andere de belangrijkste grafstenen en interessante items bekeken en krijgt ook het Groot en Klein Cleyn Hof (Brabantse Golf) de nodige aandacht. Binnen de eeuwenoude muren van “Het Cleyn Hof”, nu het kasteel van de Baronnenfamilie Snoy, komt u alles te weten over de Heerlijkheid en de Baronie Melsbroek. En wordt er verteld over de beroemde telg uit de familie de Locqenghien, die in Melsbroek verbleef. Ook de verschillende Melsbroekse Baronnen en Baronessen passeren de revue.

 

Dit jaar organiseert Heemkring Ter Ham deze Open Monumentendag in samenwerking met de Cultuurraad van Steenokkerzeel en met dank aan de Kerkraad van Sint-Martinus Melsbroek op 10 september 2023 van 12.30 uur tot 18 uur aan en in de Sint-Martinuskerk, Van Heylenstraat, Melsbroek