Ga verder naar de inhoud

Open Monumentendag 2023 - Sint-Martinuskerk

Ieder jaar organiseert de Cultuurdienst in samenwerking met de Cultuurraad de 'Open Monumentendag'. In het verleden gingen we al langs de militaire luchthaven, het kasteel Ter Ham, ... Dit jaar is de Sint-Martinuskerk te Melsbroek aan de beurt.

Vrij bezoek
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

Gemeente Steenokkerzeel, in samenwerking met de Cultuurraad en Heemkring Ter Ham.

Met als slogan ‘Met Hart en Ziel’ focussen we ons tijdens de 35ste editie van open Monumentendag op de onbekende en unieke schatten in en rond de Sint-Martinuskerk in Melsbroek. Hiervoor schakelden we ook de hulp in van onze eigenste Heemkring Ter Ham.

Onze aandacht gaat in het bijzonder naar de drie reliekkasten die de kerk rijk is Deze relieken zijn vooral afkomstig van de heilige Ursula met haar 11.000 maagden. We kennen de besloten hofjes van Mechelen, maar deze relieken zijn zeker ook een unicum in Vlaanderen. Met beeld en verhaal volgen we de levensweg van de heilige Ursula tot en met haar verrassend levenseinde. Tevens tonen we aan hoe belangrijk de afgelopen eeuwen relieken waren voor de Kerk en voor onze voorouders. Verder in de kerk tonen de gidsen Daan Verhulst en Christine Bruylants nog heel wat bezienswaardigheden die Sint-Martinuskerk rijk is.

Naast dit gebeuren in de kerk willen de gidsen Bavo van Olmen, Etienne Dewinter en Jean-Paul Diericks de bezoekers, de heemkundige weetjes in de nabije omgeving van de kerk niet onthouden. Zo worden onder andere de belangrijkste grafstenen en interessante items bekeken en krijgt ook het Groot en Klein Cleynhof (Brabantse Golf) de nodige aandacht.

De Open Monumentendag gaat dit jaar door op zondag 10 september 2023 van 12u30 tot 18u00 in de kerk van Melsbroek.