Ga verder naar de inhoud

Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie stelt zijn deuren open

Op Open Monumentendag 2023 krijgen we een volledige inkijk in deze bijna 200 jaar jonge school (1830), die haar oorsprong vindt in een meisjesschool in de Kokkelbeekstraat.

Vrij bezoek
Dit is een activiteit van

Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie

Reeds in 1833 verhuisde de school naar de Plezantstraat, waar een nieuwe kloostergemeenschap (congregatie Onze-Lieve-vrouw-Presentatie) gesticht was. De school breidde van daaruit stelselmatig uit tot een complex geheel van verschillende vleugels uit verschillende periodes rond rechthoekige binnenkoeren.

Je kan de schoolsite betreden via het neoclassicistische gebouw (1873) – het vroegere externaat (nu basisschool) - in de Hofstraat 126, ter hoogte van het Onze-Lieve-Vrouw-beeld (Frans Van Havermaet), dat oorspronkelijk boven de vroegere hoofdingang in de Plezantstraat stond. Dit beeld is een variant van het vergulde torenbeeld ‘Maria Vergult’ (1896) van de Onze-Lieve-Vrouwkerk dat door dezelfde kunstenaar is ontworpen.

De vroegere kloostertuin werd in 2023 heraangelegd en is nu een mooie speelplaats geworden. Verder is er nog het vroegere klooster en een prima bewaarde neo-romaanse kerk/kapel (+/- 1850).

De school heeft een parcours uitgewerkt dat uiteindelijk uitkomt in de semi-publieke parking in de Spoorweglaan, waar de eerste  aanplantingen en ingrepen zichtbaar zijn van het Project ’33 (vergroening 33 brugpijlers).

10 september 2023
10:00 - 18:00
OLV Presentatie
Plezantstraat 135
9100 Sint-Niklaas
Afspraaklocatie:
Ingang Hofstraat 126