Ga verder naar de inhoud

Ontdek de Maakleerplek in de Molens van Orshoven

In de ‘molens’ – ze zijn genoemd naar hun eerste eigenaar – was sinds eind 19de eeuw een industriële maalderij met woonhuis gevestigd. De molens werden eerst met stoommachines en later elektrisch aangedreven. In de grote betonnen silo’s werd graan opgeslagen. Toen het geheel werd gebouwd, werd graan voor het eerst in bulk in schepen vervoerd.

Vrij bezoek
Industrieel erfgoed
Dit is een activiteit van

Stad Leuven in samenwerking met Vlaams Architectuurinstituut

Jan Crab

Dat er grote maatschappelijke uitdagingen op ons afkomen, is een open deur intrappen: sociaal, ecologisch, economisch, cultureel… De Maakleerplek in de oude maalderij met haar diverse deelplekken in het grote geheel, zoekt naar toekomstbestendige antwoorden hierop die ook het verleden ‘hergebruiken’. Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners leren, maken en werken hier. Samen. 

Praktisch

- Bezoek de ateliers en werkruimtes van de Maakleerplek

- Ontdek het 'draaideurproject' van het Sint-Pieterscollege

- Volg een rondleiding georganiseerd door het Vlaams Architectuurinstituut in het kader van de Dag van de Architectuur

- Ontdek de werken van vijf kunstenaars(collectieven), die onder de koepel van Cas-co een atelier hebben in maakleerplek, elk een tijdelijke of permanente kunstintegratie op de site voor. Amber Roucourt, Sammy Ben Yakoub, Jonas Beerts, Jan Van Eijgen en AgNo3000 geven een nieuw gezicht aan hun directe omgeving met respectievelijk een billboard en vlaggenstokken, een videoprojectie, een installatie met inflatables, een 'levend' canvas met schimmelculturen en een open studio. Meer info en inschrijven voor een rondleiding: https://cas-co.be/activiteiten/open-monumentendag