Ga verder naar de inhoud

Talkshow 'Dolle Dinsdag, een slag voor het verzet op Kiewit', september 1944

Op 5 september 1944 kwamen enkele verzetsstrijders om het leven in Kiewit. Het herdenkingsmonument aan de Kiewitdreef is de stille getuige van deze verschrikkelijke Dolle Dinsdag. Maar wat is er precies met wie gebeurd op Dolle Dinsdag?

Vrij bezoek
Militair erfgoed
Dit is een activiteit van

Stad Hasselt - Domein Kiewit i.s.m. Antoine Derksen en Karin De Greeve.

Ian Paterson

Over een jaar is het tachtig jaar geleden dat voor Hasselt de Tweede Wereldoorlog eindigde. In de nadagen van de oorlog vonden er in de omgeving van Domein Kiewit enkele geweldincidenten plaats. Op 5 september, dolle dinsdag, verzamelt het Geheim Leger bij Kasteel Vroonen. De Engelsen zouden wapens droppen, maar het komt helaas tot een conflict met het Waffen-SS-Grenadier-Regiment 'Landstorm Nederland'. 9 verzetslui komen om. Hun namen zijn vereeuwigd op een monument aan de Kiewitdreef.

Samen met nabestaanden, buurtbewoners, ... gaan we tijdens de talkshow op zoek naar het ware verhaal van Dolle Dinsdag. Iedereen is welkom om te komen luisteren. Neem ev anekdotes, foto's, dagboeken, krantenartikels gelinkt aan Dolle Dinsdag mee!

Toegankelijkheid

Ja hoor! De activiteit gaat door in de schuur op de binnenkoer van Domein Kiewit. Hierdoor is ze voor iedereen toegankelijk!

Praktisch

Eventueel kan de talkshow ook online gevolgd worden: