Ga verder naar de inhoud

De steenweg van Antwerpen naar Turnhout

Deze activiteit hoort bij ‘De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout’: activiteiten langs de Turnhoutsebaan – Antwerpsesteenweg.


Ontdek meer via de infopanelen.

Vrij bezoek
Dit is een activiteit van

Werkgroep Erfgoed, Heemkundige kring Scilla en gemeente Schilde

Heemkundige Kring Scilla

Deze activiteit hoort bij ‘De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout’: activiteiten langs de Turnhoutsebaan – Antwerpsesteenweg

De Schildenaar Pieter Stijnen (°1715 - + 1798) beëdigd landmeter maakte in opdracht van de kasteelvrouwe van Schilde Joanna De Pret in 1745 een eerste plan tot het aanleggen van een echte steenweg van Deurne tot in Oostmalle. In de 19de eeuw werd deze steenweg doorgetrokken tot in Turnhout en was deze, nu drukke verkeersweg, de eerste echte rechtstreekse verbinding tussen deze 2 steden.

Deze Turnhoutsebaan / Antwerpsesteenweg is in die 275 jaar voortdurend geëvolueerd en van uitzicht veranderd. Van postkoetsen over buurttreinen tot een drukke autoweg. Dorpskernen verschoven naar die nieuwe steenweg en er ontwikkelde zich een hele nieuwe economie rond van toerisme, gezondheidsinstellingen tot grote baancafé’s.

Op de parking van het Sociaal Huis kan u dit allemaal ontdekken en de vele infoborden op de steenweg tussen Tollenberg en de Oudebaan vertellen u het hele verhaal over hoe deze steenweg het uitzicht en het leven in Schilde heeft veranderd.


Toegankelijkheid

De activiteit vind plaats op de parking voor het Sociaal Huis.

Praktisch

De infopanelen worden op het plein voor het Sociaal Huis geplaats.