Ga verder naar de inhoud

Bezoek het Huis van Oombergen, thuis van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren

Ontdek een van de architecturale sieraden van Gent en laat u wegwijs maken in de geschiedenis van de Academie.

Vrij bezoek
Dit is een activiteit van

KANTL, in samenwerking met Triginta: www.triginta.be. 

Vanaf de noordhoek van de Lange Munt opent zich een meer dan zeshonderd meter lang perspectief op de sierlijke gevel van het Huis van Oombergen: een kroonjuweel uit de achttiende eeuw. 

Het Huis van Oombergen is een schepping van de Gentse aannemer David 't Kindt. Deze ondernemende timmermansbaas liet in de stad een spoor na van opmerkelijke gebouwen, 'Franse franje naar Gentse maat'. Hij ontwierp onder andere de nieuwe stadsgevangenis van de Mammelokker, hotel Snoeck in de Sint-Jacobsnieuwstraat, het Kraankinderhuis aan de Kraanlei en wat nu de Handelsbeurs is op de Kouter. 

Verken de voormalige en huidige bestemming van het Huis van Oombergen en kom meer te weten over de rijke geschiedenis van de KANTL en haar werkzaamheden.

Praktisch

Het gebouw is vrij toegankelijk van 10u00 tot 16u00. Medewerkers van de Academie geven tekst en uitleg over het fraaie gebouw en over de werking van de Academie toen en nu. Wie goede benen heeft, kan op gezette tijden via een stijl steektrapje klimmen tot de koepel onder het dak, waar men een uitzicht naar alle windstreken geniet. Deze koepelkamer is uniek in Gent.