Ga verder naar de inhoud

Hopasten in Denderland

De Denderregio was traditioneel een belangrijke hopstreek, zoals Poperinge een gekend voorbeeld is uit West-Vlaanderen. Generatie na generatie werkte ‘met hart en ziel’ in de hopteelt. En hoewel de hopteelt ondertussen nagenoeg volledig is verdwenen in Oost-Vlaanderen kan het historisch belang nog in het rurale erfgoed worden afgelezen. Veel naamgeving en immaterieel erfgoed verwijst nog naar dit florerende hopverleden, maar ook heel wat onroerend erfgoed zijn laatste getuigen van de teelt in dit groene goud.

Fietsroute
Industrieel erfgoed
Landschappelijk erfgoed
Privéwoning
Dit is een activiteit van

IOED Denderland. Het is een samenwerking tussen Erfgoed Denderland en SOLVA, met ondersteuning van Provincie Oost-Vlaanderen.

Erfgoed Denderland

Hopasten, dat zijn oude droogovens van hopbellen, vind je vandaag nog in sommige oude huizen, boerderijen of voormalige landbouwbedrijven. Met het project ‘Hopasten in Denderland’ brachten we de nog bestaande hopasten deze zomer in kaart. En tijdens Open Monumentendag bezoek je deze hopasten zelf!

Tijdens de begeleide fietstocht passeer je langs de abdij van Affligem die een belangrijke rol speelde in het introduceren van de hopcultuur en het levend hopmonument op het dorpsplein van Meldert… Maar de focus ligt natuurlijk op de hopasten zelf, die speciaal worden opengesteld voor deze Open Monumentendag.

Praktisch

Fietstocht langs bestaande en verdwenen hopasten

  • Tijdstip: 14u
  • Startpunt: Hopast Temmerman, Brusselbaan 285, Aalst (Erembodegem)
  • Eindpunt: Hopast ‘vzw De Groene Bel’, loods Morlion, Nedermolenstraat 130, Aalst (Meldert)
  • Inschrijven is gratis, en kan via info@ioed-denderland.be
  • De fietstocht passeert zoveel mogelijk langs goed berijdbare, rustige fietswegen.
  • De begeleide fietstocht gaat langs verschillende interessante stopplaatsen waar je even kan afstappen. Samen met een expert ter zaken krijg je demonstraties in de opengestelde hopasten en interessante achtergrondinformatie.
10 september 2023
14:00 - 18:00
Hopast Temmerman
Brusselbaan 285
9300 Aalst
Reservatie verplicht
Klik hier om te reserveren