Ga verder naar de inhoud

Gerestaureerde graftrommels, uniek funerair erfgoed

Graftrommels zijn uniek, maar in de vergetelheid geraakt funerair erfgoed. In de zuidelijke Westhoek zijn er nog 15 bewaard gebleven op diverse begraafplaatsen, waarvan 3 in Westvleteren die dateren uit 1929. Deze werden onlangs gerestaureerd.

Vrij bezoek
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

Heemkring Iepers Kwartier i.s.m. Gemeente Vleteren en vzw Grafzerkje

Op het kerkhof van Westvleteren bevinden zich drie fraaie graftrommels aan het grafkruis van Maria Fieu, een meisje dat op 11-jarige leeftijd overleed op 27 september 1929. Deze werden het afgelopen halfjaar gerestaureerd door Mark Sweertvaegher van vzw Grafzerkje, een organisatie voor de instandhouding van funerair erfgoed. Graftrommels zijn ijzeren of zinken kuipen met daarin een krans van bloempjes en bladeren, gemaakt uit steengoed, biscuit, zink, aluminium of andere materialen. De gebruikte bloemen of bladeren hadden vaak een symbolische betekenis.

Op Open Monumentendag kunt u de gerestaureerde graftrommels bewonderen in de kerk, waarbij u een presentatie krijgt over wat graftrommels precies zijn en duiding bij het restauratieproces.  

Praktisch

Presentatie door Frederik Vandenbroucke (Heemkring Iepers Kwartier) en duiding door restaurateur Mark Sweertvaegher (vzw Grafzerkje) om 11.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur in de Sint-Martinuskerk in Westvleteren.