Ga verder naar de inhoud

Een schat van een kapel: de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Wil

De Duffelse Open Monumentendag schenkt dit jaar bijzondere aandacht aan kapellen. Een nieuwe fietsroute leidt langs 26 kapellen in Duffel. Deze voormalige bedevaartskapel en drie kleinere kapellen staan op 10 september extra in de kijker.

Vrij bezoek
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

de parochie en het kerkbestuur van O.-L.-Vrouw van Goede Wil in samenwerking met partners van verschillende lokale verenigingen.

Jeffrey Van Loock

De O.-L.-Vrouw van goede Wil is beschermd als monument. Oorspronkelijk was ze een bedevaartsoord. Het oudste gedeelte is 17de-eeuws en werd kort na de wonderbaarlijke ontdekking van een Mariabeeldje in 1637 gebouwd. Dat was nodig om de grote toeloop van pelgrims op te vangen die hulp en bijstand kwamen afbidden in het Duffelse Mariaoord.

Tot 1948 stond de kapel onder het toezicht van de hoofdkerk van Sint-Martinus. Het bedehuis was een paar jaar eerder merkelijk vergroot en evolueerde zo naar een parochiekerk. Dorpsbewoners noemen deze kerk vandaag nog steeds ‘de Kapel’. Het religieuze pand is een museum op zich. Het huisvest een rijke collectie aan devotionalia en kunstwerken die terugblikken op de oorspronkelijke bedevaartsfunctie.

Op Open Monumentendag loopt er een unieke tentoonstelling. De parochie toont eenmalig het Mariabeeldje van 1637 en enkele andere kapelschatten. Deze exclusieve expo kadert in de 75-jarige viering van de kerkgemeenschap van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil.

Breng zeker een bezoek aan dit bijzondere gebouw en stap mee met een gids die je meeneemt doorheen de geschiedenis van de Duffelse ‘Kapel’.

De Duffelse Open Monumentendag schenkt dit jaar bijzondere aandacht aan kapellen. Een nieuwe fietsroute leidt langs 26 kapellen in Duffel. Deze voormalige bedevaartskapel en drie kleinere kapellen staan op 10 september extra in de kijker.

De openstelling en de exclusieve expo kaderen eveneens in de 75-jarige viering van de kerkgemeenschap van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil.

Meer info over de andere activiteiten rond 75 jaar Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil vind je op www.olvduffel.be

Praktisch

Naast een fietsroute is er vanaf september 2023 een intergemeentelijke duidingsbrochure verkrijgbaar. In deze brochure, met als titel 'Een monumentaal verhaal' lees je meer over het kapelerfgoed van Duffel, Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver.

Routeplannen en brochures zijn op Open Monumentendag verkrijgbaar bij de infostand van de gemeentelijke bib (gelegen tegenover de kerk).