Ga verder naar de inhoud

Dorp in de kijker: Jesseren

Wie de Loonse deelgemeente Jesseren bezoekt, ademt er de pure geschiedenis van het dorpsleven in Haspengouw. Een idyllische omgeving met heel wat waardevol religieus, landschappelijk en zelfs Gallo-Romeins erfgoed!

Vrij bezoek
Archeologie
Industrieel erfgoed
Landschappelijk erfgoed
Privéwoning
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

de dienst cultuur, in samenwerking met tal van lokale actoren in Jesseren, concertband Antwerpen en heemkundige Dariskring Borgloon

Tijdens Open Monumentendag kan je er terecht voor een aangename bewegwijzerde gezinswandeling langsheen een twaalftal erfgoedlocaties, die allemaal worden geduid met een fotoboek dat elke wandelaar meekrijgt. Voor de doorwinterde wandelaars heb je er ook meerdere aansluitingen op het wandelnetwerk in de richtingen Gors-Opleeuw, Zammelen, Piringen en Beukenberg.

Wat is er nog meer? Om 14.00u speelt concertband Antwerpen een gratis concert op het plein aan de kerk. De prachtige Heilige-Kruisverheffingskerk wordt opengesteld en we vertonen er een hele reeks historische beelden over het Jesserse dorpsleven en dorpszicht doorheen de jaren.

Aan de kerk zet hoeve Cuvelier haar poorten open en kan je een inkijk krijgen in de werking van hun wijndomein.  

Kortom, wie het hart en de ziel van een authentiek Haspengouws dorp wil beleven, moet tijdens Open Monumentendag in Jesseren zijn!

Ook fijn te combineren met een bezoek aan de stroopfabriek Borgloon en de pas gerestaureerde Sint-Odulphuskerk in het centrum van de stad, die in het kader van Open Monumentendag een aangepast programma aanbieden.

Toegankelijkheid

Het merendeel van de te bezoeken locaties in Jesseren zijn vlot toegankelijk en situeren zich in een straal van 500 meter rond de startplaats. De wandeling door het veld is evenwel niet op maat van rolstoelgebruikers en/of mensen die minder goed te been zijn. 

Praktisch

De wandeling is vrij aan te vatten, is ongeveer 4 kilometer lang, en gaat deels over onverharde paden. Is het wandelen moeilijk, geen probleem! In een straal van 500 meter rond de startplek kan je tal van erfgoedlocaties bewonderen. 

10 september 2023
10:00 - 18:00
Heilige-Kruisverheffingskerk
Jesserenstraat 48
3840 Jesseren