Ga verder naar de inhoud

De schatten van Sint-Martinus

Dit jaar stellen we de Sint-Martinuskerk in Denderbelle open. Onder “De schatten van Sint-Martinus” tonen we je de gerestaureerde liturgische gewaden, wordt meer verteld over de glas-in-loodramen en over de schilderijen.

Rondleiding
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

cultuurdienst Lebbeke en het Sintemettencomité, in samenwerking met Kenny Damian en Jean-Pierre De Bruyn.

Hiervoor werken we samen met het Sintemettencomité en zal Kris Beeckman enkele rondleidingen geven. Verder werd ook een samenwerking gevonden met Kenny Damian en Jean- Pierre De Bruyn.

Kenny Damian is een uit Dendermonde afkomstige restauratrice en conservatrice van historisch textiel. Zij zal tijdens de rondleidingen meer vertellen over de 18de eeuwse liturgische set bestaande uit één antependium, één koorkap, twee dalmatieken, één kazuifel en één kelkvelum waar prachtig goudborduurwerk op aanwezig is.

Jean-Pierre De Bruyn is kunsthistoricus, conservator van de Keizerskapel Antwerpen en ex- Bellenaar. Hij was voorheen directeur van de Academie in Hamme, auteur van tal van kunsthistorische boeken en hij werkte mee aan verschillende televisieprogramma’s rond kunst. Hij zal met ons informatie samenstellen over de schilderijen en mogelijk ook over de preekstoel (een topstuk in zijn mening). Indien mogelijk zal hij de dag zelf ook (even) aanwezig zijn, maar dat is afhankelijk van het OMD-programma in de Keizerskapel.

Om de glas-in-loodramen onder de aandacht te brengen, worden de details van de ramen gefotografeerd en worden deze foto’s uitvergroot tentoongesteld. Zo kan je tijdens de rondleidingen “van dichterbij” een kijkje nemen.

Toegankelijkheid

De locatie is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

10 september 2023
10:00 - 12:00
13:00 - 15:00
16:00 - 18:00
Reservatie verplicht
Klik hier om te reserveren