Ga verder naar de inhoud

De Mariakapel de Lanier: startpunt voor een kapelletjestocht door Beernem

Deze devotie en herdenkingskapel in neoclassicistische stijl werd opgericht door de baron Pycke de ten Aerden in 1866 en is toegewijd aan het Heilig Hart van Maria. Ze vormt het startpunt voor een kapelletjestocht door Sint-Joris, Beernem en Zeldonk.

Vrij bezoek
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

gemeentebestuur Beernem in samenwerking met de vrijwilligers van de cultuur- en erfgoedraad en het comité Open Monumentendag. 

Deze kapel vormt het startpunt van een fietstocht langs landelijke wegen waarbij we de kapelletjes onderweg in de kijker zetten. In sommige kun je binnenstappen, andere zijn piepklein. Soms worden ze nog met liefde onderhouden, andere zijn wat verwaarloosd, maar ze maken allemaal deel uit van het verleden van onze streek. Onderweg hebben we aandacht voor de reden waarom ze werden opgericht, voor de mensen die ze onderhouden en de rituelen die er plaatsvonden. 

Toegankelijkheid

De kapel bevindt zich langs de openbare weg in is vlot toegankelijk. De fietslus is 17,5 km lang en deels langs onverharde wegen.

Praktisch

Je kan deze fietslus ook starten in Beernem in kasteeldomein Patershof, Kasteeldreef 9, bij de infostand aan de zomerbarak van 't Trefhof. Op beide locaties kan je de infobrochure met wegbeschrijving ophalen. 

Er is ook een fietslus langs de kapelletjes van Oedelem, startend aan de Govaertskapel.