Ga verder naar de inhoud

De Kapel van het Niets: kunstwerk en stilteplek

De Duffelse Open Monumentendag schenkt dit jaar bijzondere aandacht aan kapellen. Een nieuwe fietsroute leidt langs 26 kapellen in Duffel. Vier van die kapellen, waaronder dit kunstwerk, staan op 10 september extra in de kijker.

Vrij bezoek
Dit is een activiteit van

het psychiatrisch ziekenhuis, UPC Duffel.

Jeffrey Van Loock

De Kapel van het Niets is, anders dan de 25 andere kapellen op het Duffelse fietstraject, losgekoppeld van enige geloofsovertuiging en opgevat als een stilte- of reflectieplek.

De Kapel van het Niets is een kunstwerk , ontworpen in 2007 door kunstenaar Thierry de Cordier en architect Patrick Lefebure.

Het psychiatrisch ziekenhuis, UPC Duffel, gaf opdracht om deze stille ruimte te bouwen als eerbetoon aan de zusters van het Convent van Betlehem. Deze kloostergemeenschap was de initiatiefnemer van de psychiatrische zorg in Duffel. De Cordier herleidde de ruimte tot haar naakte essentie, namelijk een zwarte lege doos. Langs één kant steekt een grote witte muur door een opening in het dak. De Kapel van het Niets confronteert de bezoeker tussen de witte muren met zichzelf en genereert hierdoor intense momenten van zelfreflectie en spiritualiteit.

De Kapel van het Niets is op Open Monumentendag binnenin te bezoeken van 10 tot 17 u.

Toegankelijkheid

De Kapel van het Niets is gelegen op de campus van het UPC, psychiatrisch ziekenhuis Duffel. In dit park kan je fijn wandelen.

Praktisch

Naast een fietsroute is er vanaf september 2023 op een intergemeentelijke duidingsbrochure verkrijgbaar. In deze brochure, met als titel 'Een monumentaal verhaal' lees je meer over het kapelerfgoed van Duffel, Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver.

Routeplannen en brochures zijn op Open Monumentendag verkrijgbaar bij de infostand van de gemeentelijke bib.

10 september 2023
10:00 - 17:00
UPC Duffel
stationsstraat 22c
2570 Duffel