Ga verder naar de inhoud

De heropstanding van Kortrijk 1944-1958: hoe de stad uit het puin herrees

Wandeling met gids in de binnenstad, langs een aantal belangrijke voorbeelden van wederopbouw-architectuur.

Vrij bezoek
Dit is een activiteit van

ABEKO (Adviescomité Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) met medewerking van de Gidsenkring Kortrijk.

beeldbank Kortrijk

Dit is een wandeling in de binnenstad langs een aantal belangrijke voorbeelden van wederopbouw-architectuur.Vertrekpunt: Belfort Grote Markt

Parcours: Grote Markt - Schouwburgplein – Stationsplein - Gerechtsgebouw - via Kasteelkaai/Dolfijnkaai naar Leiebrug aan Budastraat - Handboogstraat - Berg v. Barmhartigheid - OLV-straat (Blinky)

Kortrijk was qua oorlogsschade één van de zwaarste, zo niet de zwaarst getroffen stad in België.  Geallieerde luchtbombardementen hadden het gemunt op het rangeerstation waar de Duitse bezetter munitie, wapens en voorraad opsloegen. Maar van precisiebombardementen was toen nog geen sprake. In het voorjaar en de zomer van 1944 werden, om en rond het station,  ca. 1600 woonhuizen vernield. 

Bijna een vijfde van de bevolking moest een tijdelijk onderkomen vinden. De Kortrijkzanen bleven echter niet lang bij de pakken zitten. Onmiddellijk na de bevrijding werd met de wederopbouw van de geteisterde panden gestart. Op een korte tijdsspanne van amper twee decennia kreeg de stad een volledig nieuwe aanblik. 

Dagelijks loopt u langs panden die het werk zijn van de vele naoorlogse architecten. We noemen ze “wederopbouwarchitectuur”. Kleine en grote, openbare en private, in verschillende stijlen gebouwd met een breed gamma aan materialen. Zij bepalen het uitzicht van de huidige stad. In de loop van de wandeling zal u beseffen hoe gevarieerd en innoverend die wederopbouwarchitectuur wel is. 

Hoe eigenaars en architecten laveerden tussen conservatisme en modernisme.  Hoe de bouwheren kozen voor meer ruimte en licht, voor meer comfort. Praktisch

Wandeling langs architectuur; er worden geen monumenten bezocht. Start aan Belfort. Duur: anderhalf uur

10 september 2023
10:00 - 11:30
11:00 - 12:30
13:00 - 14:30
14:00 - 15:30
15:00 - 16:30
16:00 - 17:30