Ga verder naar de inhoud

Bezoek de recent gerestaureerde eendenkooi

Bezoek de oudste eendenkooi van Europa. Ooit ontworpen als installatie om eenden te vangen, nu beschermd als monument en recent gerestaureerd. 

Vrij bezoek
Landschappelijk erfgoed
Dit is een activiteit van

Stichting Kempens Landschap

Copyright Stichting Kempens Landschap

De eendenkooi in Bornem ligt langs een oude arm van de Schelde. Het beschermde monument maakt deel uit van het kasteeldomein van graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde. De eerste vermelding dateert van 1318. Eeuwenlang werd het bouwwerk gebruikt om wilde eenden te vangen, deels voor eigen consumptie, deels om te verkopen. Aan die praktijk kwam met het verbod op het vangen van wilde eenden voor consumptie in 1973 een einde.

Recent werd de eendenkooi gerestaureerd door Stichting Kempens Landschap. Met Open Monumentendag wordt dit ongekend stukje erfgoed voor het eerst opengesteld voor het grote publiek. 

Toegankelijkheid

Er is geen parking voorzien aan de eendenkooi zelf. Je moet je wagen achterlaten in het verharde gedeelte van de straat Luipegem. Vandaar kan je te voet of met de fiets naar de eendenkooi. Vanaf de kapel van Luipegem is er bewegwijzering voorzien. De route naar de eendenkooi is ongeveer 1 km lang.

Praktisch

Laarzen zijn aan te raden aangezien het pad in de eendenkooi erg nat en modderig kan zijn. 

10 september 2023
10:30 - 16:00
Eendenkooi
Luipegem 46
2880 Bornem