Ga verder naar de inhoud

Belfort

Het belfort van Aalst is vermoedelijk het oudste belfort van de Lage Landen. Kom meer te weten over de geschiedenis en het gebruik van het gebouw. De raadszaal wordt trouwens nog steeds gebruikt voor en door de gemeenteraad.

Rondleiding
Dit is een activiteit van

de Stad Aalst

Gert Swillens

Onze ervaren stadsgidsen leiden je graag rond in dit UNESCO werelderfgoed pand dat eigenlijk bestaat uit drie verschillende gebouwen: het schepenhuis, het gebiedshuisje en de belforttoren. in de volksmond wordt er echter gewoon verwezen naar "het befort". Tijdens de rondleiding kun je de oude wijzerplaat, de oude belfortklokken en een tentoonstelling over de geschiedenis van de gebouwen bekijken. In het gebiedshuisje kan je zelf een deuntje spelen op de oefenbeiaard. Wie het echte beiaardiergevoel wil ervaren bestijgt de 136 trappen in de belforttoren. De beloning is een prachtig zicht op de stad en de 52 beiaardklokken. Voor deze klim is een goede fysieke conditie nodig.

Toegankelijkheid

Het belfort is deels rolstoeltoegankelijk. De eerste en tweede verdieping zijn bereikbaar met een traplift. De zolder en de toren zijn jammer genoeg niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Praktisch

Je kan ter plaatse de brochure "Belfort Binnenstebuiten" aankopen voor 2 euro.

10 september 2023
10:00 - 17:00
Belfort binnenstebuiten
Grote Markt
9300 Aalst