Ga verder naar de inhoud
LUCID HERITA Caroline Geerts 2 min Geerts
Favoriet van
Caroline Geerts

Begijnhof Sint-Truiden, 25 jaar Unesco Werelderfgoed

Kom samen met je familie het begijnhof ontdekken. Ontdek de geheimen van de kerk via demonstraties en toelichtingen van Monumentenwacht. Verdien buiten een mooie beloning door een oude kroon te knutselen en de archeologische zoektocht af te ronden!

Vrij bezoek
Archeologie
Landschappelijk erfgoed
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

de provincie Limburg - Afdeling Erfgoed (Monumentenwacht Limburg en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed)

Collectie PCCE, Eddy Daniels

Al 25 jaar prijkt het Sint-Agnesbegijnhof op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het monumentaal kader vormt het decor voor een reeks activiteiten. Monumentenwacht Limburg geeft in en rond de kerk demonstraties en toelichtingen. De gebruikte technieken, het robuust tongewelf en het oude barokke orgel staan hierbij centraal. Specifiek wordt ingegaan op de iconografie van de unieke muurschilderingen om de religieuze rituelen van de begijnen te duiden. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed organiseert op het plein familieactiviteiten om zo de historische omgeving te ontdekken. Juniorarcheologen Emma en Otis uit het exclusieve boek 'Emma en Otis vinden een muntje' van kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers zijn hierbij de gidsen.

Praktisch

Concreet: elk kindje ontvangt bij het startpunt op het plein voor de begijnhofkerk een 'Emma en Otis' -rugzakje met allerlei spulletjes om de opdrachten te voltooien. Op het einde van de zoektocht wacht een echt diploma én een mooie beloning! Als ultieme extra kan je op het voorplein samen met Emma en Otis ook een echte oude kroon knutselen!

Monumentenwacht Limburg geeft doorheen de dag 3 geleide informatieve demonstraties (11u, 13u en 15.30u). Je kan ter plaatse aansluiten.

Tijdens deze geleide wandeling krijg je een beeld van de werking: hoe worden leien vervangen? Op welke manier wordt een drone gebruikt? Welke rol spelen ladders en ladderhaken? Wat is het verhaal achter het bijzondere interieur en hoe inspecteert Monumentenwacht dit?

De kerk is heel de dag vrij toegankelijk voor individueel bezoek. Als toemaatje kan je zelf een afdaling doen. Kinderen kunnen op het voorplein ook een miniatuurkerktoren beklimmen. Telkens staan monumentenwachters klaar om je te begeleiden.