Ga verder naar de inhoud

Archeologische vondsten aan het Handbooghof

Leuven bezit een zeldzame oude schat: grote fragmenten van de eerste stadsmuur uit de 12de eeuw. Maar we moeten het toegeven: die schat werd de jongste decennia niet altijd even zorgvuldig gekoesterd. Daar is nu verandering in gekomen, onder meer aan het Handbooghof, tussen de Brusselse- en de Brouwersstraat. Dat is een heus park geworden.

Vrij bezoek
Archeologie
Militair erfgoed
StadLeuven

De oude omwalling aan het Handbooghof – met haar twee bewaarde torens van zowat 9 meter hoog – is recent gerestaureerd door zeer vakkundige metsers én met zo veel mogelijk originele stenen: een staaltje van vakmanschap. En met het oog op de restauratie onderzochten archeologen de plek. Ze vonden restanten van het gildehuis én ook van een brouwerij, zelfs van de brouwketels: De Jonge Sint-Jacob, zo heette die, bestond al in 1663 en kreeg in 1909 de naam De Hopbloem.

Je kan heel de dag door dit binnengebied bezoeken en meer te weten komen over de archeologische vondsten op deze locatie en om het uur kan je aansluiten voor een rondleiding. 

Praktisch

De toegang bevindt zich op het adres Lei 19 3000 Leuven, waar je via de poortdoorgang uitkomt in het binnengebied van de Jonge Sint-Jacob. Wandel door naar de tuin en daar kan je informatie terugvinden over archeologie en de gids.

10 september 2023
10:00 - 16:00
Eerste stadsomwalling Leuven
Handbooghof
3000 Leuven
Afspraaklocatie:
Lei 19 3000 Leuven: wandel door de poortdoorgang naar het binnengebied en ontdek een verborgen stukje stadsomwalling