Ga verder naar de inhoud

Archeologische opgravingen rond de maagdentoren in Zichem

Geert Vynckier, erfgoedonderzoeker archeologie van het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant geeft een lezing over de archeologische onderzoeken, die er zijn uitgevoerd op de site van de maagdentoren van Zichem. 

Vrij bezoek
Archeologie
Kasteel
Dit is een activiteit van

de stad Scherpenheuvel-Zichem en de IOED de Merode. 

collectie Heemkring Averbode

De Maagdentoren van Zichem dateert uit de late 14de eeuw en markeerde de grens tussen het Hertogdom Brabant en het Prinsbisdom Luik. De ruïne van de toren heeft heel wat mensen altijd geïntrigeerd. Ging het om een woontoren en donjon? Of hoorde hij bij het verdwenen waterburcht van Zichem? Opgravingen door het Agentschap Onroerend Erfgoed en het archeologen collectief Aron hebben de verborgen oplossingen voor de mysteries aan het licht gebracht. Geert Vynckier, erfgoedonderzoeker archeologie van het Agentschap Onroerend Erfgoed zal de belangrijkste resultaten van de archeologische onderzoeken presenteren tijdens deze lezing. Nadien bezoeken we de maagdentoren zelf.

Praktisch

De lezing zal 1 uur duren. 

De maagdentoren ligt op wandelafstand van OC De Hemmekes en kan vrij bezocht worden.

Op zondag 10 september zijn er festiviteiten onder de noemer van de Torenfeesten rond de maagdentoren die gratis te bezoeken zijn.  

  

10 september 2023
15:00 - 16:00
Ontmoetingscentrum De Hemmekes
Ernest Claesstraat 34
3271 Zichem
Reservatie verplicht
Klik hier om te reserveren